RSS
Berichten
Commentaar

bergmannetjeHet Bergmannetje is een vrije vertaling van het Duitse “Bergmann” wat zoveel betekent als kompel of mijnwerker. Maar wat heeft dat nou te maken met een website en blog over houtsnijkunst en kerstversiering uit het Ertsgebergte in Duitsland? Nogal wat, dat ga ik u uitleggen.

De mijnwerker
In een ver verleden was het Ertsgebergte, op de grens van Duitsland en Tsjechië, rijk aan Erts zoals tin, zilver en andere delfstoffen. In eerste instantie werden die delfstoffen aan de oppervlakte gewonnen en later, we praten over de 15de eeuw, begon men tunnels te graven om de kostbare schatten uit de grond te halen. Het waren de mijnwerkers, of kompels zo u wilt, die deze zware arbeid onder de grond en in het donker uitvoerden.

Het zijn deze mijnwerkers, die hun dagen onder de grond doorbrachten en snakten naar het licht en hun familie, die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van de bijzondere houtsnijkunst. Als broodnodige aanvulling op hun magere inkomen, begonnen zij voorwerpen van dagelijks gebruik, maar ook speelgoed en andere figuren te maken, wat later uitgroeide tot professionele fabricage van speelgoed en kerstversiering die wereldwijd wordt geëxporteerd.

De Bergmann als kerstversiering
In de huidige cultuur van het Ertsgebergte en het Vogtland speelt de mijnbouw, hoewel niet meer actief, nog steeds een grote rol. Met name rond de kersttijd komt deze diep in deze regio gewortelde traditie sterk tot uiting in de vele bergparades, dat zijn optochten van Bergmannen met mensen verkleed als mijnwerker, en ook in de kerstversiering. Bijna ieder huis heeft wel een of meerdere met de hand gemaakte Bergmannen in huis, al dan niet met twee kaarsjes of lampjes in de handen. Deze Bergmannen, die vaak met Engelen samen getoond of neergezet worden, hebben ook nog een andere traditionele achtergrond.

Van Bergmann naar Het Bergmannetje
Visit Kaartje Het BergmannetjeAls iemand die de eerste 25 jaar van haar leven heeft doorgebracht in het Vogtland en Ertsgebergte, ben ik opgegroeid met deze gebruiken, de historie, de figuren en de bijhorende legenden. Mijn naam is Manuela Steenvoorden en omdat ik me ondertussen net zo thuis voel in Nederland, maar samen met mijn gezin nog net zo geniet van de speciale sfeer die uitgaat van de houten figuren en versieringen die ik mee heb genomen uit mijn vroegere heimat, kwam ik op het idee, deze bijzondere traditie met u te delen. Zeker kunt u hier iets interessants leren over uw oosterse buren, inspiratie opdoen voor uw volgende reis of exclusieve, handgemaakte houtsnijkunst vinden waarmee u uw huis graag wilt versieren of wat u een dierbaar persoon als een kostbaar cadeau kunt geven.

Op de website www.vogtland.nl, waarop veel praktische informatie, tips en foto’s beschikbaar zijn over het Vogtland en Ertsgebergte, krijgt u een indruk van de mooie omgeving waar ik vandaan kom. Ook wordt op dit moment hard gewerkt aan een webwinkel waar we de prachtige houtsnijkunst uit mijn thuisland gaan verkopen via de website www.ertsgebergte.com. Als bedrijfsnaam heb ik gekozen voor “Het Bergmannetje“, een naam die veel traditie heeft en aansluit bij het gevoel en traditie die ik met de website wil overbrengen.

Via mijn “Bergmannetje Blog” wil ik u op de hoogte houden van wetenswaardigheden uit mijn regio, over de website en de webwinkel, kerstmis en de houtsnijkunst uit het Ertsgebergte en alles wat daar zoal mee te maken heeft. Zoals gebruikelijk tegenwoordig zijn we ook te vinden op Twitter, Facebook en Google+

Ik kijk er naar uit om u te begroeten en als u vragen of opmerkingen heeft gebruikt u dan aub het contact formulier. Hartelijk dank voor uw bezoek.

Comments are closed.