RSS
Berichten
Commentaar

Bergparade in AuerbachIn het derde advent weekend gedenken in 6 plaatsen van het Vogtland en Ertsgebergte circa 1500 mijnwerkers de bodemschatten die letterlijk een waardevolle bijdrage leverden aan de ontwikkeling en het welvaren van de regio.

Alles is begonnen met de zilver mijnbouw, die de stad Zwickau in de middeleeuwen rijkdom en aanzien heeft gebracht. Het stralende zilver werd later opgevolgd door het zwarte goud: steenkolen. In de periode van de industrialisering bloeide Zwickau op tot een belangrijke industriestad. Ieder jaar in de Adventstijd word hieraan herinnerd. Ook dit weekend zullen er weer ca. 400 bergmannen marcheren in de richting van het stadscentrum. Het bergconcert in het hof voor de historische “Pastorenhuizen” is het hoogtepunt en tevens afsluiting van deze indrukwekkende parade.

Bergkapel SchneebergOok de stad Marienberg zal haar bezoekers met ca. 500 deelnemers een prachtige parade laten zien. De mijnbouw is ook daar diep geworteld: waren het rond 1500 tevens zilver, tin en wolfraam, in de 20e eeuw zorgde de winning van uranium voor een laatste hoogtijd voor de mijnwerkers. Jaarlijks komen er duizenden mensen naar het gezellige kleine plaatsje om de beroemde parade te kunnen zien.

Voordat in het vierde Adventsweekend de sensationele afsluiting van alle bergparades van 2013 in Annaberg-Buchholz plaatsvindt, hebben de steden Auerbach, Lößnitz, Schwarzenberg en Seiffen een week van tevoren hun eigen parades. Elke parade heeft haar eigen charme met aansluitende concerten en wordt ondersteund door de prachtig versierde kerstmarkten van de respectievelijke plaatsen. De meeste van deze “Bergaufzüge” worden georganiseerd door de Saksische Landsvereniging van Mijnwerkers, gevestigd in Freiberg, met als doel de herinnering aan de ooit zo leidende rol van de mijnbouw te koesteren.

Comments are closed.